Slow Tech, reden om binnen te lopen bij WOW

Slow Tech, reden om binnen te lopen bij WOW

In de kunstgalerie van WOW is nu de expositie Slow Tech te zien. Twaalf stoelen van bijzonder design. Mooi uitgelicht met twaalf lampen. Iedere stoel op een eigen podium en met een eigen verhaal.

De expositie is een mooie reden om eens binnen te lopen bij WOW aan de Wiltzanghlaan. In dit grote verzamelgebouw, waar afgestudeerden van de Amsterdamse Kunstopleidingen kans maken op een woning met atelier, is steeds meer te doen. Zo doet WOW dienst als hotel en als restaurant en wordt het voormalige parkeerterrein strook voor strook omgebouwd tot plantagetuin. Vrijdag 10 oktober is er een open dag in de tuin.

Dit verhaal verscheen op de website Boloboost.

Hightech en ambacht Slow Tech. Design between craft and industry is een intieme expositie, die indruk maakt.  De stoelen en krukjes zijn vaak grappig van vorm en stuk voor stuk tot stand gekomen door een nieuwe combinatie van handmatig vakmanschap en industrieel proces. Curator Jeroen Junte, schrijver en designcriticus maakte de selectie. ‘De stoel is voor de ontwerper een soort proeve van bekwaamheid,’ zei hij tijdens de opening. Als je dat kan, kan je eigenlijk alles maken. De bekendste stoel bij Slow Tech is de Knotted Chair van gevierd ontwerper Marcel Wanders. Hij combineerde zeventien jaar geleden al hightech materialen met de bijna vergeten ambachtelijke techniek van het knopen.

Kaarsrecht Kruk Bij Slow Tech is dat combineren de norm. Zo is de Gravity Stool van Jolan van der Wiel een krukje van vloeibare kunststof en ijzervijzel. De vloeistof is met een sterke magneet uit een mal getrokken, waardoor de drie poten met het grillige patroon ontstonden. Leuk is ook de Kaarsrecht Kruk van Pascal Smelik die voor iedere kruk een nieuwe mal maakt door kaarsvet in water te boetseren en laten stollen. Of wat te denken van de Mycelium Chair van Eric Klarenbeek. De eerste stoel van levend materiaal die met een 3D printer is gemaakt. De paddenstoelen groeien op deze stoel die zo uit de onderwaterwereld lijkt opgedoken. Achter iedere stoel zit een verrassend verhaal. Goed en helder verwoord door Jeroen Junte. En in mooi beeld gebracht op de doorlopende video.

Zelf doen Sluitstuk is de Puzzle Chair van Joris Laarman. Een stoel die iedereen in bezit van een 3D printer zelf kan produceren. De stoelpoten van alledaagse bezemstelen staan al klaar. De 77 onderdeeltjes voor de zitting en de rugleuning worden tijdens de expositie geprint op een eenvoudige Ultimaker. Over twee weken zal de stoel in elkaar gezet worden. Slow Tech is nog tot eind november te zien.

 

Voor de website Boloboost blog ik over culturele activiteiten in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer.